Állás és muzsika 10 percben, avagy a mobilitás szakértők szabadon szakkommentálnak

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

Ezeket gondold át, ha képzettséget nem igénylő területen szeretnél elhelyezkedni!

A 4T-modell segít.

2019. január 20. - EURES, a mobilitás szakértője

„Mivel itthon sem sikerül a végzettségemnek megfelelő munkahelyet találnom, így nem kétséges számomra, hogy ez külföldön sem működhet. Tehát úgy döntöttem, hogy bármilyen más munkát is elvállalnék, pl. takarítás ill. a kapcsolódó feladatok, konyhai kisegítő, stb.”

Jól vizsgáld meg, és gondold át a felvázolt helyzetet! A 2008-as gazdasági válság (és annak utóhatása) alatt igen gyakran hallhattunk és olvashattunk a fentihez hasonló tervleszállításokat, ön-csökkentéseket. Ilyenkor jönnek a „mindegy, akármelyik országban, akármit, engem bármi érdekel, stb.” formulák. Természetesen tanácsadóként megértjük, hogy az eredménytelen álláskeresés során a motiváció, a lendület és a pénz is fogy, az álmok már nem annyira színesek mint kezdetben, az álláskereső emberek pedig elkezdenek módosítani a terveiken. Viszont mégis azt javasoljuk, hogy semmiképpen ne vesd el végleg a szakirányú végzettségnek, diplomának megfelelő állások keresését.

Ebben a blogbejegyzésben körüljárjuk, hogy miért lehet érdemes mégis a szakterületeden maradni.

A munkaerőpiacon a kereslet-kínálat határozza meg, hogy éppen mi pörög nagyobb fordulatszámon, és mi nem. Ha egy ország képzési rendszere nem termel ki elegendő egészségügyi dolgozót, pedagógust, AWI-hegesztőt, szakácsot, értelmetlen szabályozások vagy épp technológiaváltások lehetetlenítik el az adott ágazatot, ráadásul még kevesebben is születnek, de emellett többen mennek el (és itt nem feltétlenül a túlvilágra gondoltunk), akkor előbb-utóbb akadozás vagy hiányállapot alakulhat ki. Ez pedig nagyon eltérően jelentkezik egyik vagy másik országban.

Jó pár évvel ezelőtt a német munkaügyi szervezet egyik vezetőjével beszélgettünk, aki a csodálatunkat a (már akkor is kiváló) német gazdasági, foglalkoztatási mutatók iránt némileg igyekezett gyorsan le is hűteni. Elmondta, hogy minden csak átmeneti. Hogy náluk is volt magas munkanélküliség és még biztosan lesz is. Látszólag a piac diktál, de ez nem lesz mindig így.

 

Amikor úgy döntesz, hogy megszerzel egy szakképesítést vagy diplomát, még nem feltétlenül látsz előre. Akkor meglehetősen lazán döntesz, általában homályos elképzeléseid vannak arról, hogy amibe az éveidet, pénzedet, tanulási koncentrációdat belefekteted, pár évvel később is hasznosítható lesz-e. Talán akkor még meg sem fordul a fejedben az, hogy egy másik országban is alkalmazhatnád az itthon megszerzett tudásodat. Senki sem jós. Még a közgazdászok, pálya- vagy munkavállalási tanácsadók sem. Lehet, hogy épp nincs szükség pedagógusokra, de nem tudni, hogy 5 év múlva nem fordul-e a helyzet.

„Külföldi próbálkozásaink már lassan 3 éve tartanak, mert elsősorban a saját szakmánkban szeretnénk elhelyezkedni. Több helyen is elfogadták a jelentkezésem, de a személyes interjúig sajnos egyik helyen sem jutottam el. Most a szaktudást nem igénylő betanított munkák között keresünk.”

Ha rendszeresen lefuttatsz kereséseket a szakmádnak megfelelő, meghirdetett állások között, láthatod, hogy hol és mekkora a kereslet, milyen munkáltatói elvárások szerepelnek az álláshirdetésekben. Egy könyvelői vagy akár másféle gazdasági-pénzügyi állás betöltéséhez mindenhol jó nyelvtudás szükséges, kiegészítve megfelelő mennyiségű szakmai tapasztalattal. Ha évekig ezt tanultad, de nem sikerül egy külföldi munkaerőpiacra bejutni, akkor vagy a szaktudásod, vagy a nyelvtudásod nem elegendő. Hiba lenne ilyenkor feladnod és kisegítő állásokra vadásznod!

Hogy miért? Ezért!

A dekvalifikáció, azaz az képzettség szintje alatti munkavégzés miatt, melynek során az eredeti tudás, tapasztalat lassan, de biztosan elkopik, mint a porc, az ízület és a kedv.

Lehet, hogy rövid távú gondolkodás és tervezés alapján jó ötlet külföldön havi 1300 eurót keresni 3-5 éven át – kizárólag megtakarítási céllal. De ezalatt az idő alatt garantáltan kiesel az eredeti szakmádból, aligha fogod követni a szakterületed újításait, a technológiai, módszertani, jogszabályi vagy egyéb változásokat.

Persze mondhatod könnyelműen, hogy „nem baj, majd bepótolom”. Ez viszont ritkán következik be. Ha diplomásként évekig egy külföldi szálloda szobáiban az ágyneműt cserélgeted és törölgetsz, a korábban tudásszerzésbe fektetett erőforrásaid (idő, pénz, figyelem) hiábavalóak voltak. Ha úgy döntesz, hogy mindezek ellenére addig is képzettséget nem igénylő területen szeretnél elhelyezkedni, mert ott kevesebb (vagy zéró) nyelvhasználat szükséges, akkor is bőven vannak álláslehetőségek, kiváltképp olyanok, amelyekben kiszolgáltatod magad a zavarosban halászó álközvetítőknek. A nyelvet természetesen minden lehetséges alkalommal gyakorolni kell, ezért az olyan állások, ahol egyedül kell feladatokat elvégezni és kevés emberi kapcsolat lehetőség adódik, nem fogja támogatni a nyelvi fejlődésedet.

A másik tényező, amit gyakran elfelejtenek, az a (többnyire kétkezi) munka melletti tanulás, ami – mint tudjuk – iszonyú nehéz, ha a sok műszak, túlóra, izoláció mellett energiát akarunk erre tartogatni. Ha kora hajnaltól késő éjszakáig gipszkartonozol vagy szórólapokat kézbesítesz, netán csomagolsz, utána nem nagyon fogsz nekiállni önállóan könyvből, netről, vagy tanfolyamokon angolt, németet, programozást, főzést vagy CNC-t tanulni. Hanem örülsz, ha alhatsz egy kicsit.

Amikor feladni készülsz valamit, mondjuk szélnek ereszteni az eddig nehezen megszerzett tudásodat valami készségeket nem igénylő és lélekölő külföldi munkáért, mikor bejelentetlen, illegális, ingatag, de sürgető melókat hirdető Facebook-csoportokon írogatsz lenyomozhatatlan ismeretleneknek „Engem érdekel” kommenteket, tulajdonképpen magaddal tolsz ki.

Szépítheted, színezheted, megmagyarázhatod másoknak és önmagadnak is a döntésedet. De jobb, ha tudod: épp arra készülsz, hogy tartósan megrekedj egy szinten. Nincs olyan munkaerőpiaci helyzet, nincs az a szakmai átrendeződés, nincs az az életszituáció, amelyben köteles lennél AKÁRMIT, BÁRMIT, BÁRHOL elvállalni.

Összegezve, ez lenne a 4T-modell:
TÁJÉKOZÓDJ, hogy mi mennyit ér, minek mi a valós ára. (A Tiéd mennyi?)
TUDD, mi az elvárás, kereslet-kínálat itthon és külföldön.
TANULJ folyamatosan és ne engedd, hogy begazosodjon, amit már megszereztél.
TÉGY is azért, hogy azt a bért kaphasd meg, amiért tulajdonképpen tanultál, gyakoroltál, küzdöttél és amihez ugyanolyan jogod van, mint a „belföldieknek”.

kulfuldi_munkavallalas.jpg

A külföldi munkavállalás szakértői 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurescue.blog.hu/api/trackback/id/tr9314273613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása