Állás és muzsika 10 percben, avagy a mobilitás szakértők szabadon szakkommentálnak

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

Borzongató állásbörzék szezonja kezdődik

De szerencsére az online állásbörze rugalmas és szuperszexi.

2018. szeptember 24. - EURES, a mobilitás szakértője

borzongato_allasborzek_szezonja_kezdodik.jpg"Beszélsz angolul? Mérnök vagy? Programozni tudsz? Van munkatapasztalatod? Álljunk kicsit arrébb, mert nem hallak rendesen."

Gyakran hallott mondatok ezek. Főleg nagyobb állásbörzéken, ahol a tehetségekre vadászó modern, nemzetközi cégek száma meghaladja az ötvenet. Ilyen helyeken pörgős és végtelenül szimpatikus HR-esek csapnak le a csarnokban feszengve sétálókra (vagy éppen fordítva). A kiállítói standbérlet-árak pedig szezonról szezonra egyre csak növekednek a verseny miatt.

Hiába van dömping a jobbnál jobb álláslehetőségekből, csillogó design-standokból és toborzási platformokból, a látogatók – úgy tűnik – mégsem képeznek sorokat a vállalatok standjai előtt.

Demográfia? Érdektelenség? Magasított elvárások? – Ki tudja?

Viszont kevesebb lett az évről-évre megszólítható potenciális álláskereső, egyre feszítőbben érzékelhető a motiváció és alkudozási hajlam, valamint túlságosan nagy az eltérés (a HR-esek belterjes nyelvén: gap vagy mismatch).

Petőfi után szabadon:

"Itt van az ősz, itt van újra,

S szép, mint mindig, énnekem.

Állásbörze-hegyek vannak, 

s a karrierem keresem."

Éljenek a hagyományos állásbörzék! – vagy mégsem?

Minden magára valamit adó magyar egyetem tavasszal és ősszel becsalogatja a cégeket, hogy ezzel is kedveskedjen

  • a munkaerőpiaci egyensúlyra való figyelmesség (oké, akkor ezt kipipáltuk),
  • a hallgatóknak diplomaszerzés utáni perspektíva nyújtása (házhoz hoztuk nektek a versenypiaci állásokat, ki sem kell tennetek a lábatokat, szóval ez is kipipálva) 

jegyében.

Aztán ott vannak a többnapos, fizikai helyszínen (többnyire sport- vagy vásárcsarnokban) megrendezett mega-börzék, telítve entertainment (szórakoztató és színesítő) funkciókkal, early-bird regisztrációval, karszalagokkal, konkrét szabályrendszerekkel. Ezek 5000-8000-10000 "álláskereső" látogatót is bevonzanak (köztük intergalaktikus ajándékvadász  turista-csoportokat is, akik teli szatyorral távoznak, persze egyetlen állás nélkül.) Vonzza még emellett a magyarul egy szót sem tudó, de egzotikus, harmadik országokból érkezett és nálunk tanuló, viszont nyugati országok munkaerőpiacára – munkavállalási engedéllyel –  betörni készülő tehetséges fiatalokat.

Hogy mennyire jók ár-érték arányban ezek a karrier-napok, arról a rendszeresen kiállító cégek HR-esei tudnának mesélni, de nyilván a ráfordításokról, kiállítói erőfeszítésekről és a klasszikus állásbörzék hatékonyságáról keveset hallani. (Álláskeresői oldalról sem.)

Helló 21. század, helló online állásbörzék!

Léteznek azonban  online állásbörzék is. Olyan határokon átívelő toborzási rendezvények, amelyek részben vagy teljes egészében a neten zajlanak, szakítva a megszokott merev hagyományokkal. 

Az Európai Online Állás Napok (EOJD-k) kreatívan ötvözik az állásra jelentkezés, a kiválasztás, interjúzás, vállalati-munkaadói brand népszerűsítését a modern technológiával.

Európában nagyjából 2009 óta futottak fel az online állásbörzék, melyben az Európai Bizottságnak nagy szerepe volt. Mára már évi 30-40 ilyen eseményen lehet állást keresni, vállalatokkal kapcsolatba kerülni és a munkaerőpiaci keresletről informálódni.

Több ország például közösen szervez ilyen eseményeket (Dánia, Svédország, Norvégia és Finnország pl. 2015-ben viccesen "Nordic Working" néven), illetve kisebb volumenű szezonális vagy szektoriális területen is működik ez.

Mindkét toborzási rendezvénytípusnak (klasszikus csarnokos online állásbörze) megvan az előnye és hátránya. 

Azonban most vegyük sorra, milyen konkrét előnyei vannak az online börzéknek:

  • Teljesen díjmentes.  Semmit nem kell fizetni érte, így egyenlő esélyekkel vehet részt rajtuk bárki.
  • Egy lépést sem kell tenned, a világ  bármely pontjáról bekapcsolódhatsz, amíg az esemény zajlik, Új-Zélandtól egészen Mátészalkáig. Nincsenek földrajzi korlátok, ha van neted.
  • Szinte az utolsó pillanatig bekapcsolódhatsz, amíg a szervezők le nem zárják a regisztrációt, addig simán bejuthatsz (egyesek a rendezvény végéig nyitva tartják).
  • Az online rendszer a háttérben szép csendben összeveti a feltöltött álláskeresői profilodat (CV-det) a meghirdetett pozíciók adataival és közvetlenül értesít, megszólít, javaslatot tesz, hogy melyik céghez lenne érdemes fordulnod (tehát nem neked kell egyenként kiderítened ezeket standról standra araszolgatva).
  • A Live Stream segítségével a kiállítók céges előadásai, prezentációi és bemutatói kényelmesen követhetők,  visszanézhetők, ami ha egy akusztikailag nehezített helyszínen amúgy halkan is szól, te magad fel tudod otthon tekerni a hangerőt, mialatt egy csarnokban, ha gyenge a hangosítás és a tömegzaj viszont nagy, le fogsz maradni értékes részletekről.
  • Pillanatok alatt pár kattintással jelentkezhetsz az állásokra és megfelelés esetén akár azonnal videóchaten interjúzhatsz is* (* Ez egyrészt a Te profilod minőségétől, másrészt a munkaadótól is függ.).
  • Egyetlen profillal Európa számos online eseményére bejelentkezhetsz egyetlen kattintással, végigjárhatod macera és utazás nélkül, nulla forintból több ország állásbörzéjét, versenyezve akár a helyi jelentkezőkkel is. 
  • Jobban megismerheted a cégeket, mivel több figyelem juthat rád, mert nem borongatják fel közben a többiek a kiállítói standot.
  • Nincs sorban állás, nincs tömeg, nincs regisztrációs pult és ruhatár előtti várakozás, nincs őszi/tavaszi szakadó esőben ázottan megérkezés, nem öntenek le kávéval, nem néznek szigorú szemekkel biztonsági őrök, és akik érzékenyek az ilyesmire: nincsenek extrém módon zavaró zaj-, hő-, fény- és szaghatások sem! Bár lehet magas a regisztrált látogatók száma, kényelmesen elfér mindenki (a látogató álláskeresők és kiállító munkaadók egyaránt), senki nem tapossa le a sarkad. Olyan sem fordulhat elő, hogy az állami foglalkoztatási szerv hivatalból kirendelt regisztrált álláskeresői vagy érdeklődő iskolás csoportok ugyanabban az idősávban robbannak be az ajtón, amikor épp te is.
  • Ha megfelelően felszerelt vagy (gép, tablet, okostelefon, webkamera, mikrofon), a saját otthonodból is állásinterjúzhatsz. Persze azért ilyenkor is célszerű nyugodt környezetet teremteni és rendbe szedni magad, hogy jó benyomást kelts az interjúztatóban.
  • Amíg nézelődsz az állások között, több ország tanácsadói állnak a rendelkezésedre és chaten keresztül tudsz a kérdéseidre választ kapni.
  • Ha az eseménynek vége van, a kiállítók és a meghirdetett pozícióik nem tűnnek el nyomtalanul. Még heteken át elérheted és az eseményen kívül is kapcsolatba léphetsz a toborzó munkatársakkal.
  • Amennyiben a szervezők biztosítanak  publikus chatet, ott is kaphatsz válaszokat.

Tehát az online állásbörze egyszerű, gyors, rugalmas és szuperszexi. 

 

Aki a személyes varázsával szeretne állást szerezni magának és az élő, szemtől-szemben kommunikáció csodálatos erejében hisz csak, annak nyilván nem érdemes jelentkezni online rendezvényekre. Nekik is bőven lesznek alkalmak idén ősszel, ahol személyesen kapcsolatba léphetnek cégekkel és meggyőzhetik a cégek képviselőit arról, hogy ők az ideális jelöltek. (Csak ki ne fogyjanak a fénymásolt önéletrajzokból és az időből.)

Akik viszont kipróbálnák ezt a szuperszexi módját az állásbörzéknek, azoknak érdemes felírniuk a következő dátumot:

 2019. november 20.

#SaveTheDate

Ekkor lesz az "Új Karrier Magyarországon" Európai Online Állásbörze,

amelyet az EURES Magyarország szervez. Ez sorban már az ötödik ilyen rendezvényünk, szóval nem kellene kihagyni. Mi szóltunk.  Részletek meg itt. 

page-post-1200x628.jpg

 

A külföldi munkavállalás szakértői

A bejegyzés trackback címe:

https://eurescue.blog.hu/api/trackback/id/tr9914231515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása