Állás és muzsika 10 percben, avagy a mobilitás szakértők szabadon szakkommentálnak

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

3+1 tipp, hogy jól sikerüljön az online állásinterjú

2018. november 04. - EURES, a mobilitás szakértője

online_allasinterju.jpgHa a munkaadó fogadja az állásra jelentkezésedet és visszaigazolja, hogy esélyes lehetsz a felvételre, hamarosan számíthatsz az állásinterjúra. Külföldi állások estében online állásinterjúval is számolnod kell. A legtöbb európai munkaadónak ez nem okoz nehézséget, mivel számtalan módon lebonyolítható, akár Skype, vagy egy videotelefonálásra alkalmas okostelefon alkalmazás segítségével is.

Az online állásinterjú mindkét fél számára előnyösebb lehet a személyes interjúnál, hiszen ha a munkaadó az egyik országban van, a jelölt pedig egy másikban, valamelyiknek mindenképpen utaznia kellene (általában ez a jelölt szokott lenni).  Személyes benyomás így is nyerhető, és ha időben kiderül, hogy mégsem alkalmas valaki a pozícióra, akkor viszont meg lehetett spórolni a külföldre kiutazás és szállás költségét.

Viszont személyesen és online sem egyszerű helyzet, amikor szemtől szembe kerülsz a munkaadóval. Mindenképpen érdemes előtte felkészülni. Az alábbiakban ehhez adunk néhány tippet, bevált, hasznos tanácsot.  

Hogyan sikerülhet jól az online állásinterjú? Ne kövesd el ezeket a hibákat!

Interjú előtt…

1. Nem készülsz fel a technikai alapokkal és a háttérrel

Nagyon kellemetlen lehet, ha a videóinterjú valamilyen technikai feltételek miatt szakad meg. Ennek elkerülése érdekében:

a) Ellenőrizd, hogy megfelelő-e az internetkapcsolat és a szoftver legfrissebb verziója fut a számítógépeden vagy a telefonodon.

b) Használj megfelelő fejhallgatót és mikrofont, hogy zajmentesebb legyen a beszélgetés.

c) Ha nem akarod, hogy egyes mozdulatok elvesszenek, kimaradjanak, vagy hogy időbeli csúszások legyenek az interjú alatt, akkor használj megfelelő minőségű webkamerát.

Érdemes próbahívást vagy felvételt készíteni, mielőtt a munkáltatóval élesben interjúznál, hogy meggyőződj róla, hogy minden megfelelően működik. Ekkor ne csak a technikát, hanem a hátteret is ellenőrizd.

Menj végig ezen a listán!

 Az interjú helyszíne kellően világos. (Ha nem, kapcsolj világítást, vagy  húzd el a függönyt, hiszen a legjobb a természetes fény.)

 A háttér semleges, egyszerű. (Az otthonod lakberendezése, a családi képeid és a dekorációk nem tartoznak a leendő munkaadódra.)

 Előre gondoskodj arról, hogy ne zavarjon meg semmiféle belső vagy külső zaj. (Mielőtt elkezded a felvételi beszélgetést, zárd be az ablakokat, kapcsolj ki minden értesítést a gépén, a telefonodat pedig halkítsd le, ha nem azon folytatod az interjút. Teremts nyugodt környezetet a beszélgetéshez.)

2. Nem készülsz fel fejben

Az online állásinterjúnál ugyanúgy készülj fel abból, amiről beszélni fogsz, mintha személyes interjúd lenne, különben csak dadogni fogsz, amikor hozzád szólnak – ráadásul külföldi munka esetén idegen nyelven! Ennek elkerülése érdekében:

a ) Készíts vázlatot, hogy miről fogsz beszélni és miket fogsz kérdezni.

b) Helyezz el a monitor mellé rögzített cetliket emlékeztetőként, hogy semmi se maradjon ki az interjú alatt.

Interjú alatt…

3. Nem figyelsz a ruházatodra és a testbeszédedre

Tipikus hiba, hogy online interjú alatt nem a kamerába nézünk, hanem a monitorra, mivel ott látjuk beszélgetőpartnerünk arcát. Viszont ez azt eredményezi,  hogy a másik fél úgy látja, hogy csak magad elé nézel és nem a szemébe. Közvetlenül a kamerába nézz és viselkedj nyugodtan, legyél érdeklődő!

Ne kövesd el azt a hibát, hogy alul öltözöl az interjúra. Viselj a helyzethez illő olyan öltözéket, mintha személyesen találkoznátok. Kerüld a túl élénk vagy csíkos ruházatot és a kivágott, új nélküli darabokat is. Tartsd észben, hogy nem a barátoddal csevegsz, hanem (remélhetőleg) a leendő munkaadóddal! A külsőd legyen rendezett és lehetőleg mosolyogj!

Amikor azt mondjuk, hogy öltözz fel rendesen, azt úgy értjük, hogy tetőtől talpig! 

3+1. Nem gyakorolsz eleget

Az online állásinterjúra is igaz, hogy minél több ilyenen veszel részt, annál jobban fog menni, annál sikeresebb lehetsz benne és annál nagyobb eséllyel kaphatod meg álmaid állását. Az online szereplést gyakorolhatod barátaiddal, családtagjaiddal is. Próbabeszélgetésekkel fel tudsz készülni, de van egy extra tippünk is arra, hogy októberben hol gyakorolhatod ezt igazán: VISSZA A PÁLYÁRA Magyar Állás Napon október 8-án. Itt lehetőséged lesz online interjúkon is részt venni a kiválasztott cégekkel. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

További információk az EURES Magyarország weboldalán: eures.munka.hu

Az Európai Online Állásbörze weboldala: www.europeanjobdays.eu

Az esemény Facebook oldala  Facebook-esemény

page-post-1200x628.jpg

VISSZA A PÁLYÁRA Magyar Állás Nap

Európai Online Állásbörze 2020. október 8. 10.00 – 16.00 óra

EURES TIPP: VIDEÓS BEMUTATKOZÁS

Tudtad, hogy az EURES-önéletrajzodhoz videós bemutatkozást is feltölthetsz? Egy rövid, frappáns, előre rögzített videó nagy mértékben segíthet az állásszerzésben.

eures.europa.eu

 

A külföldi munkavállalás szakértői

A bejegyzés trackback címe:

https://eurescue.blog.hu/api/trackback/id/tr6714341389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása