Állás és muzsika 10 percben, avagy a mobilitás szakértők szabadon szakkommentálnak

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

Brexit után... mi legyen az angliai munkákkal?

Ott vagy már, vagy oda készülsz? Ezeket tudnod kell!

2020. március 10. - EURES, a mobilitás szakértője

brexit_utan.jpg

Bár a Brexit 2020. január 31-én véglegesen és visszafordíthatatlanul bekövetkezett, azonban az EURES szempontjából ez nem jelenti azt, hogy ne lennének álláskeresői oldalról jelentkező információs és szolgáltatási igények, amelyeket változatlanul ki kell elégítenünk ezután is. Megkerestük az Egyesült Királyság EURES nemzeti koordinátorát, hogy adjon számunkra némi instrukciót arra vonatkozóan, hogy mit javasoljunk, javasolhatunk ezután az ügyfeleinknek, ha az Egyesült Királyságban vannak, vagy épp oda készülnek, hogy munkát vállaljanak.

Az emberek szabad mozgásának joga alapján működik továbbra is az Egyesült Királyságban a munkavállalás és az EURES-hálózat is, azonban az együttműködés a hálózataink között már egyedi megállapodások mentén zajlik tovább.

Hogyan érinti ez a magyar álláskeresőket?

Mivel továbbra is szabad mozgásunk van, a magyar álláskeresők ugyanúgy kereshetnek az Egyesült Királyságban állást, mint a Brexit előtt. Ez a helyzet az átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-ig. Tehát mostanáig (annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból) sem a szabad mozgás szabályai, sem a magyar munkakeresők munkavégzésének módja nem változott és nem változik év végéig. Az Egyesült Királyság továbbra is tesz közzé álláshirdetéseket az EURES portálon is.

Hasznos lehet tudni, hogy jelenleg az Egyesült Királyságban folyamatban van az EU letelepedési rendszer (EU Settlement Scheme) kidolgozása, amely lehetővé teszi az EU polgárainak, hogy akik már az Egyesült Királyságban élnek, vagy akik 2020. december 31. előtt kezdenek az Egyesült Királyságban élni és dolgozni, tartózkodási kérelmet nyújthassanak be az Egyesült Királyságban.

2021. január 1-jétől egy új bevándorlási rendszer lesz érvényben azon európaiak számára, akik az Egyesült Királyságba szeretnének munkát vállalni. Ezt úgy hívják, hogy Euro Temporary Leave to Remain (Euro TLR). Ez lehetővé teszi az európaiak számára, hogy 3 éves időszakra érkezzenek az Egyesült Királyságba, majd – ha maradni akarnak – az új, pontozási alapú bevándorlási rendszer keretében jelentkezniük kell a további tartózkodás érdekében.

Összefoglalva a 3 legfontosabb:

1. 2020. december 31-ig tartó „átmeneti időszakban” a jelenlegi szabályok maradnak érvényben.

2. 2020. december 31. után (várhatóan) megszűnik az uniós polgárok szabad mozgása.

3. A jelenleg is az Egyesült Királyságban élő és maradni szándékozó magyar állampolgároknak 2021. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat az „EU Settlement Scheme”-ben.

Néhány link, amely hasznos lehet:


Settled Status Scheme (Letelepedési Státusz Rendszer - magyar útmutató)
Azoknak az uniós polgároknak, akik 2021. június 31. után az Egyesült Királyságban szeretnének maradni.

Points Based Immigration
Pontozási alapú bevándorlási rendszer

Brexit.kormany.hu
magyar és angol nyelvű tájékoztatók, aktuális helyzetjelentés, a magyar és brit állampolgároknak és családtagjaiknak szóló információk, vállalatokat, üzleti szférát érintő információk, jogi jellegű információk

Magyarország Londoni Nagykövetségének oldala
A Brexitet követő regisztrációs tudnivalókról

A legfontosabb dolog, amit tudni kell, hogy a szabad mozgás joga és a munkavállalás továbbra is fennáll, azonban ez változni fog a munkavállalók és családtagjaik számára. A mi feladatunk, hogy ehhez minden szakszerű információs segítséget és tájékozódási forrást megadjunk számukra, beleértve ebbe az Egyesült Királyságba történő megváltozott és (változó) beutazási, tartózkodási, adott esetben munkavállalási engedélyekkel kapcsolatos ügyintézési módokat is.

Segítségre van szükséged? Keresd EURES-tanácsadóinkat az alábbi elérhetőségeken!  

A külföldi munkavállalás szakértői

A bejegyzés trackback címe:

https://eurescue.blog.hu/api/trackback/id/tr7715512572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása