Állás és muzsika 10 percben, avagy a mobilitás szakértők szabadon szakkommentálnak

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

Óvatosan a németországi húsiparral és a 3D-s állásokkal!

Olvasd el mindenképp, ha nem szeretnéd, hogy kizsákmányoljanak!

2020. március 10. - EURES, a mobilitás szakértője

nemetorszagi_husipar.jpg

Közismert, hogy számos közép-európai munkavállaló, köztük sok magyar, román, bolgár keres munkalehetőséget Németországban. A munkaerőközvetítők és kölcsönzők is igen aktívak, ha munkavállalókat kell toborozni németországi húsipari üzemekbe, vagy éppen gyári munkásnak, segédmunkásnak, ápolónak. Sajnos ezek között nagyon sok az úgynevezett "3D-típusú" állás, vagyis a

Dangerous, Dirty and Demeaning conditions, azaz
veszélyes, piszkos és megalázó körülményekkel járó munkák.

 

Ezek több kizsákmányolási helyzetet rejtenek magukban, mint ahogy a munkavállalók ezt elképzelnék és védekezni tudnának ellene. A húsiparban, vendéglátásban, betegápolásban és takarítás munkakörben előszeretettel toboroznak és foglalkoztatnak olcsó, könnyen kezelhető, kelet-európai munkaerőt, mert a németek ilyen munkákat, ilyen alacsony bérért és ennyire rossz körülmények között már nem vállalnak el. Több szövetségi tartományra is jellemző lehet ez a gyakorlat, azonban Észak-Rajna-Vesztfáliában számos visszaélést, kizsákmányolást tártak fel az elmúlt években, főként a húsfeldolgozó iparban.

A munkavállalók munka- és életkörülményeit törvényileg szabályozzák. Ha erről nem kap a dolgozó előzetesen tájékoztatást, vagy az jócskán eltér a beígérttől, akkor bizony baj van.

A munkaadók által elkövetett vétségek körében a munkavállalónak ezért fokozottan figyelnie kell az alábbiakra:

  • törvényes munkaidő és törvényes órabér betartása
  • egészségügyi ellátás
  • bérekből történő jogtalan levonások
  • rossz lakhatási körülmények


Amennyiben valaki szeretné elkerülni, hogy a külföldi munkavállalása egy kellemetlen, rossz élmény és kizsákmányolás legyen, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) kiadványaiból magyar nyelven is tájékozódhat az általános szabályokról és egyes ágazatok speciális tudnivalóiról.

Ha már a húsiparról szóltunk, akkor erre kifejezetten javasoljuk a Munka a vágóhídon - Az Ön jogai a húsiparban Németországban c. letölthető szórólapjukat. Egyébként a Faire Mobilität projektjüknek köszönhetően számos munkavállaló találta meg munkavállalási és munkajogi problémáira a választ, így az EURES részéről a tájékozódás mellett a jogi segítségnyújtás lehetőségeire is felhívnánk a figyelmet.

Segítségre van szükséged? Keresd EURES-tanácsadóinkat az alábbi elérhetőségeken!  

A külföldi munkavállalás szakértői

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurescue.blog.hu/api/trackback/id/tr3415512530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása