Állás és muzsika 10 percben, avagy a mobilitás szakértők szabadon szakkommentálnak

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

Bezárkózik a Világ, de sokan még úton, vagy épp valahol elakadva

Határzárak és mozgási akadályok: Mit tehetünk?

2020. március 19. - EURES, a mobilitás szakértője

utazas_hataratlepes.jpg

Sokaknak drámaian váratlanul és megrázó módon ér véget a tartós külföldi munkavállalása, szezonális munkája. A szomszédos Ausztriában, valamint Svájcban a legneccesebb a helyzet, a munkavállalókat sorozatban teszik utcára, valamint munka és bevétel nélkül a lakhatás fenntartása is egyik pillanatról a másikra vált kilátástalanná. Mindeközben ma reggel a 200E-s reptéri buszon vidám magyar nyugdíjascsoport tért haza hatalmas bőröndökkel a "nyaralásból" (talán Törökországból), természetesen idő előtt. Aki csak teheti, most megpróbál valahogyan hazajutni, viszont ez a jelenlegi zárlatos helyzet és a kilátástalanság miatt nem olyan könnyű. Az Index ma egy interaktív világtérképen jelölte is, hogy a magyarok mely országokba juthatnak (még) be, ez pedig a hazatérni készülők navigációs újratervezését is segítheti valamelyest. Utazási tiltások esnek be most a korábbi utazási lehetőségek után.

Legfrissebb, hogy Ausztria 2020.03.20-tól vezet be határellenőrzést a Magyarország felől érkezőknek (első körben április 7-ig), mialatt a mai döntés értelmében ideiglenesen megnyitnak egy magyar–szlovák határátkelőhelyet az Újhely (Slovenské Nové Mesto – Kassa megye) – Sátoraljaújhely közöttit a 3,5 tonna alatti teherautók és a szlovák-magyar határ menti ingázó munkavállalók előtt. Emellett kijárási tilalmak, járattörlések, kiürülő repterek, a helyzet tehát nagyon gyorsan változik. Ezt csak az információk szoros nyomonkövetésével lehet valamennyire enyhíteni, bár megoldani nem. Ezért bárki, aki elindulna bármilyen irányba is, ha nem akar határzárba vagy torlódásba belefutni, előtte fussa át és rendszeresen ellenőrizze is az alábbi forrásokat:

Konzuli Szolgálat utazási információk:


https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus

Határátkelőhelyek, határátlépési információk:


https://www.utinform.hu/hataratkelok/

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

http://www.police.hu/deutsch/grenze-information/alternative-fahrrouten

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/nem-utazhatnak-be-kulfoldiek-magyarorszagra

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/mukodo-hataratkelohelyek-es-tranzitutvonalak

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarországi_határátkelőhelyek_listája

https://alapjarat.hu/hasznos-infok/milyen-hataratkelohelyek-vannak-nyitva-friss-terkep

A fentieken túl javasolt még az EURES-hálózatok, külföldi munkavállalói érdekképviseletek és tanácsadó irodák Facebook oldalait is követni, ahol gyakran a kormányzati, rendészeti, munkajogi, koronavírus okozta válság kezelésével és a legfrissebb rendeletekkel, hatósági korlátozásokkal kapcsolatosan is naponta többször friss információhoz lehet jutni.

A magyar EURES a saját weboldalán keresztül gyűjti és teszi közzé a főbb információforrásokat.

 

Segítségre van szükséged? Keresd EURES-tanácsadóinkat az alábbi elérhetőségeken!  

A külföldi munkavállalás szakértői

A bejegyzés trackback címe:

https://eurescue.blog.hu/api/trackback/id/tr1015535454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása