Állás és muzsika 10 percben, avagy a mobilitás szakértők szabadon szakkommentálnak

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

Reise, Reise, Magyarországra beutazni mersz-e?

Kategóriákba sorolt külföldi országokból érkezők figyelem!

2020. július 12. - EURES, a mobilitás szakértője

2020. július 12. Vasárnapi ebéd előtti izgalom: újra korlátozások lépnek életbe a környezetünkben visszaerősödött koronavírus-járvány miatt. Fel kell készülni mindazoknak, akik külföldről szeretnének Magyarországra belépni és hetente követni, hogy milyen színű az ország éppen, ahonnan hozzánk jönne.

Egyelőre még csak a Magyar Közlönyből és a Hivatalos Értesítőből lehet a részletekről tájékozódni a vasárnapi sajtótájékoztató után. Emellett a média is természetesen elemzi a részletes szabályozást. Akár munkavállalás, akár csak rokonlátogatás, vagy épp nyaralás miatt tartózkodik valaki külföldön, vagy épp most indul(t) útnak, mindenképpen legyen résen, mert a hazaútja nem biztos, hogy könnyed lesz. Meg ha annak is tűnik, az gyorsan meg is változhat.

A tények: a vörös  kategóriájú országokból érkezők magas kockázatot jelentenek, mert a fertőzöttség is magas ezeken a helyeken. A  sárga  közepes fenyegetést jelent a vírus "behurcolása" miatt. A  zölddel  jelölt országok még rendben vannak, onnan be lehet lépni korlátozás nélkül hazánkba.

Nem mindegy, hogy magyar állampolgár, hozzátartozó, külföldi, Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezik-e, vagy hogy éppen mit csinál(na) nálunk. Ezek különlegességeit a kormányrendeletből, illetve a HVG által kigyűjtött listából is meg lehet tudni. Az Index cikkét (beágyazott bejelentős videóval) szintén érdemes átolvasni.

Az EURES-ben elsősorban az EU/EGT országok helyzetét figyeljük alaposabban, mivel ügyfeleink, partnereink innen érkezhetnek. Ebből a szempontból egyelőre (szerencsére) csak a sárga kategóriából vannak országok, ami azt jelenti, hogy hacsak nincs érvényes és friss negatív SARS-CoVID2 tesztje, vagy ha átesett már a betegségen és ezt megfelelően igazolni is tudja, akkor mindenképpen egészségügyi vizsgálat és járványügyi megfigyelés, karantén vár az innen belépőkre:

  • BULGÁRIA
  • EGYESÜLT KIRÁLYSÁG
  • NORVÉGIA
  • PORTUGÁLIA
  • ROMÁNIA
  • SVÉDORSZÁG

Emellett nyilván vannak még egyéb, nem EU-s országok is a listán, de az a biztos, ha mindenki ellenőrzi a tisztifőorvos által kiadott határozatból. (Továbbá rendszeresen meg is ismétli.)

Az információk forrása honlapunk Koronavírus részében mindig frissítve megtalálható, továbbá készítettünk egy áttekintő infografikát is, amely nyilván nem pótolja a részletes szabályok ismeretét.

korona_kategoriak.jpg

 

Bízva abban, hogy nem romlik a helyzet jelentősen, mindenki vigyázzon magára, és figyeljen arra, hogy miként alakul a koronavírusos országok közötti csiki-csuki. Ezek a szabályok amellett, hogy lényegesek, bennünket és másokat is védenek.

Még egy kis humor a végére, mert néha az is segít:

- Hogy nevezik azt a speciális egységet, akiknek a tagjai általában gyerekekre szoktak felügyelni, és fontos információkat is közölnek?

- Au-pair-atív Törzs!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eurescue.blog.hu/api/trackback/id/tr4915999990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása