Állás és muzsika 10 percben, avagy a mobilitás szakértők szabadon szakkommentálnak

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

KARRIER ~ KÜLFÖLD ~ KALAND

Így hat a koronavírus a külföldi munkavállalásra

Lőttek a munkaerő-mobilitásnak?

2020. március 10. - EURES, a mobilitás szakértője

igy_hat_a_koronavirus_a_kulfoldi_munkavallalasra.jpg

Az tény, hogy eddig soha nem látott és tapasztalt intézkedéseket vezetnek be tagállamok, intézmények, légitársaságok, sőt, munkáltatók és az Európai Bizottság is a koronavírus terjedése és veszélyei miatt. Versenyfutás zajlik az idővel, még nem látni, hogy hol a vége, valamint milyen hatással lesz mindez Európa és a Világ gazdaságára, munkaerőpiacára. Nehéz ilyenkor bármiféle jóslásba is bocsátkozni, azonban mind munkavállalóként, mind uniós munkavállalási mobilitásban járatos EURES-tanácsadóként komolyan meg kell fontolnunk, hogy merre fordulhat a helyzet.

Ugyan eddig ügyfelektől még nem kaptunk erre vonatkozó kérdéseket, azonban néhány gondolatot talán érdemes előzetesen megfogalmazni a járvány és a külföldi munkavállalás kapcsolatával. 

  1. A koronavírus hatással lehet az Unión belüli munkavállalásra és csökkentheti a határon átívelő mobilitást. Nem nehéz kitalálni, hogy amennyiben a fertőzés megelőzése érdekében a kormányok és hatóságok a határok lezárása, területi karantén bevezetése mellett döntenek, akkor igen nehéz (vagy szinte lehetetlen) lesz utazni az országok között. Ez a legrosszabb esetben azt jelentheti, hogy mindenki szépen ott marad, ahol éppen van. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a mozgás korlátozása mindenhol és örökre érvényes lesz, azonban az álláskeresők másik országba utazása felvételi interjú és munkavállalás céljából, a dolgozók hazalátogatása bizony akadozni fog. Erre mindenképpen fel kell készülni és alternatív terveket készíteni.
  2. Az álláspiac felpörög, az álláshirdetések és önéletrajzok áramlása nem áll meg. Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy sem a munkaadók, sem az álláskeresők nem reagáltak még drasztikusan a helyzetre és nem fújtak visszavonulót. Az EURES-portálon sem esett vissza az álláshirdetések száma, a mai nap is 3,6 millió álláslehetőség közül lehet választani. Igaz, a járvány által leginkább sújtott Olaszországban a meghirdetett állások száma (67 db állás) nagyon visszaesett. Azonban a pozíciók változatlanul megüresednek majd, az álláskeresők pedig pályáznak és a toborzások, közvetítések, munkavállalók keresése sem szünetelhet sokáig. (Legfeljebb a munkaerő-felvételi folyamatok átütemeződnek a második félévre.)
  3. Átrendeződik a munkaerőpiac. Virtualizálódunk. Bár már eddig is ez volt a vezető trend, hogy a munkaerőpiac egy része automatizálódik és virtualizálódik, így előtérbe kerülnek azok a lépések, amelyekben a munkavállalók kiválasztásánál és foglalkoztatásánál a távmegoldásokat alkalmazzák inkább. Lehet, hogy idén tavasszal kevesebb állásbörze lesz. Talán a sikeres felvételi interjú és foglalkoztatási ígérvény után nem kell még egyből kiköltözni családostul, hanem mondjuk csak fél év múlva. Elképzelhető, hogy engedélyezik a munkáltatók, hogy itthonról dolgozz és csak később költözz ki hozzájuk. Nyilván ez a személyes jelenlétet nem pótolja, és bizonyos munkakörökben nem is igen fogják felajánlani. Ezekben a foglalkozásokban, ágazatokban bizony megtorpanásra kell számítani, ezt pedig az álláspályázásnál figyelembe kell venni.
  4. A hazai és legközelebbi élvez elsőbbséget, akár átképzéssel is. Amennyiben a járvány igen komoly és negatív hatást fejt ki Európa munkaerőpiacára, előfordulhat, hogy a munkaadók letesznek arról a tervükről, hogy más országokban keressenek jelölteket és átgondolják a toborzási stratégiáikat. Ebben az esetben arra lehet számítani, hogy a lehető legkisebb földrajzi fókuszra térnek át és a saját közvetlen környezetükben keresnek majd inkább munkavállalókat. Ez kedvezhet azoknak, akik inkább helyben maradnának, saját régiójukban keresnek állást, vagy éppen váltani szeretnének. Sőt, beindíthat olyan folyamatokat is, amelyek a (táv)képzéseket, átképzéseket, munkahelyi szakmaszerzéseket is előtérbe helyezheti.
  5. Felkészülés a változásra. Bárhogyan alakuljon is a helyzet, egy biztos: mind a gazdaságban, mind a munkaerőpiacon, mind az utazásban, a technológiákban most jönnek csak az igazán nagy csavarok és turbulenciák. Akár munkavállalóként, akár munkaadóként, akár tanácsadóként vagy HR-esként tekintünk erre, alaposan fel kell készülnünk azokra a helyzetekre, amelyek gyors és határozott, ugyanakkor minden eshetőséget számba vevő, racionális döntéseket igényelnek. Tehát, ha eddig volt A és B tervünk, ezentúl kell legyen C, D és E tervünk is.


"Most akkor mit csináljunk? Merjünk elindulni egyáltalán külföldre?"

"Kaptam egy jó állásajánlatot egy másik országban. Inkább jobb lenne visszamondani?"

"Félek, hogy olyan helyre vesznek fel, ahol egészségügyi kockázatnak teszem ki magam. Inkább ne is pályázzak?"

"A családom aggódik. Azt mondták, verjem ki a fejemből a külföldi munkavállalást!"


A fenti kérdések és aggodalmak jelen helyzetben természetesek és elfogadhatók. Minden helyzet, ország,  munkaerőpiaci szituáció, álláskereső és munkaadó egyedi, így nem is lehet általános érvényű válaszokat sem adni. Azzal viszont semmiképpen nem teszel rosszat, ha:

  • Erősebben koncentrálsz a munkaerőpiaci helyzetre, kilátásaidra és figyelemmel kíséred a változásokat is. Lehet, hogy épp ezek a fordulatok nyitnak meg előtted új foglalkoztatási lehetőségeket, szakmákat, vagy éppen terelnek egy egészen más karrierút felé, amelyekre korábban nem is gondoltál. Tehát éberség mindenkor és kizárólag hiteles forrásokból tájékozódás!
  • Sem félelemből, sem makacsságból nem szabad cselekedni. Lehet álmaid állása bárhol. Lehet csak ki kell várnod. Sem pánikolni, sem kapkodni nem szabad. Talán éppen várnod kell, vagy a leendő munkaadódnak kell megértőnek lenni. Az is lehet, hogy előtte mást próbálsz ki, ami szintén gazdagít. Kényszerpályák és szabadság, ezek mindig benne vannak az álláskeresés és munkavállalás folyamatában.
  • Senki nem mondja, hogy ne pályázz. Ha úgy alakul, hogy felvesznek, de szeretnék, hogy mielőbb ki is utazz, Te viszont nem érzed ezt biztonságosnak, tárgyalj a munkaadóval egyéb opciókról. Semmiképp ne engedd viszont, hogy bárki nyomás alá helyezzen. A döntés mindig a Tiéd.
  • Rugalmasság és felkészülés mindenek előtt. Legyen időd az álláspályázataidra, önéletrajzodra, országinformációk gyűjtésére. Foglalkozz azzal, hogy felkészíted magad (és természetesen a munkaeszközeidet) a távmunkára. Nézz szét a képzési piacon is, talán épp a nyelvtanulásra, vagy a szakmai ismereteid bővítésére, netán új kompetenciák megszerzésére van itt a megfelelő idő.

 
Végezetül, de nem utolsó sorban:

Az álláspiac lassabban fogja lereagálni a koronavírust és hatásait, de magad és embertársaid védelme érdekében a legfontosabb, hogy körültekintően és hiteles forrásból tájékozódj. Tanácsadás során is gyakran elmondjuk, hogy azokról az országokról, ahová beutazást tervezel, magyar nyelven a  Konzuli Szolgálat portálján tájékozódhatsz. Össze is gyűjtöttük számotokra ország információs listába a honlapunkon, így csak egy kattintás és megtudhatod, hogy mi az aktuális helyzet. Valamint készítettünk egy tájékoztató oldalt is, ahol további hasznos tanácsokat és tudnivalókat találtok a koronavírussal kapcsolatban.

Vigyázzatok magatokra, az egészségetekre és másokéra is!

 

Segítségre van szükséged? Keresd EURES-tanácsadóinkat az alábbi elérhetőségeken!  

A külföldi munkavállalás szakértői

A bejegyzés trackback címe:

https://eurescue.blog.hu/api/trackback/id/tr2315512414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása